Saturday, May 5, 2012

Tips


Assalamualaikum WBT..


Hai semua, apa khabar.. Ya Allah rasenya lama sangat da tak mengupdate blog. Ok terus pada topik hari ni yang lebih kepada untuk berkongsi rasa dan semangat..

Beberapa hari yang lepas, ada orang add saya dalam FB dan PM saya bertanyakan tentang cara saya menghadapi rawatan kanser thyroid.. beliau juga menjalani rawatan yang sama.. ok, baiklah saya memang penghidap kanser thyroid tahap * dan rawatan saya sekarang lebih kepada menjalani kimo-iodine dan city scan sehinggalah tiada sel kanser dalam badan saya. Pada saya, saat tu yang paling sukar nak hadapi kerana saya rasa saya tak kuat nak hadapi semua benda alah nie. Kimo sape kata tak sakit, peritnya Ya Allah tak dapat digambarkan dengan kata-kata *hiperbola*. Tapi apa yang saya yakin ialah pasti kesembuhan akan datang bila saatnya kesakitan sudah puas berada dalam badan saya.. 

Mengenai cara saya menghadapinya mungkin cara saya berbeza dengan orang lain sebab kekuatan dan kelemahan diri kita adalah berbeza, tetapi sekurang-kurangnya saya mungkin boleh berkongsi sedikit tips dengan kalian mengenai cara untuk menghadapinya :

1) Kuat :- awak-awak-awak-awak-dan-saya pertama sekali tolongla kuat. kuat hati, kuat perasaan, kuat minda dan kuat segala-galanya. percayalah dengan kekuatan, badan yang lemah longlai pun boleh jadi sihat tau..

2) Positif :- bersikap positif akan menghalang dari sikap negatif. bersikap positif juga dapat membantu kita untuk lebih redha dan terima apa sahaja ujian yang ALLAH SWT datangkan kepada kita. Allah timpakan ujian buat hamba-Nya yang betul2 boleh menghadapinya dan sesuai dengan kemampuannya.

3) Doa :- berdoa lah selalu. ALLAH yang datangkan sakit tu dan ALLAH yang beri kesembuhan itu. Mohon lah pada-Nya agar diberi kesembuhan untuk kita.. Amin, InsyaAllah..

4) Ubat :- yup, benda pertama dalam list barang-barang saya kalau saya ke mana sahaja ialah ubat... hakhakhak maaf saya tipu je! saya akui saya seorang yang degil dan malas makan ubat. tapi bila kesan tak makan ubat tu lagi teruk dari sakit, baik anda ubah sikap tak suka makan ubat tu. tolong ambil ubat ikut saranan doktor.. ingatan untuk diri saya sendiri..

5) Solat-solat sunat :- solat sunat selain daripada membantu untuk menampung solat wajib kita, ia juga dikaitkan dengan kuasa dan sinergi yang dikatakan mampu merawat sebarang jenis penyakit. misalnya solat ditengah malam seperti solat taubat, solat tahhajud atau solat-solat yang kita lakukan pada waktu yang sunyi sangat-sangat membantu dalam penyembuhan. yela waktu tu suasana tenang dan nyaman selain dapat mendekatkan kita pada Allah Yang Maha Esa..

6) Fikirkan yang baik-baik sahaja :- badan-sikap-dan-tutur kata kita akan bertindak seiring dengan apa yang ada dalam minda kita. bila minda kita diset dengan sakit dan lemah maka badan kita automatik bertukar lemah. tapi bila fikiran kita fikirkan yang baik, sihat dan selamat maka semuanya akan menjadi baik, sihat dan selamat. yuk, tukar pemikiran kita kepada benda yang baik-baik sahaja. dan yang paling utama, bersangka baiklah pada ALLAH SWT. tak semestinya Allah timpakan kita ujian kita terus dicop sebagai hamba yang dibenci, padahal hamba yang Allah sayang la Allah akan uji.. =)

7) Pemakanan :- selalu search pasal artikel-artikel pemakanan atau cari buku yang sesuai. teknologi dihujung jari membantu manusia untuk mencari pelbagai maklumat. saya sendiri banyak mencari maklumat mengenai pemakanan yang terbaik buat saya dan kesihatan saya. makanan yang boleh mengaktifkan sel kanser haruslah dielakkan supaya tidak mendatangkan sebarang kemudaratan. selepas saya cari maklumat, saya akan merujuk kepada doktor sebab kadang-kadang pemakanan itu juga baik untuk badan kita.

8) Bersemangat dan senyum selalu :- ceria-ceria selalu sebab dengan keceriaan akan membantu kita untuk tampak lebih sihat dan semangat..

9)  Aktif bukan pasif :- bekerja secara aktif membantu anda untuk melupakan kesakitan yang dialami. elakkan duduk bersendirian takut nanti anda akan bersedih hati. bekerja dengan riang dan nikmati kerja yang sedang anda lakukan..

10) Lahirkan kata-kata semangat dan motivasi :- Kajian mengatakan manusia yang paling banyak memberi kata-kata semangat dan motivasi sebenarnya adalah untuk kekuatan jiwa mereka sendiri. oleh itu teruslah memberi kata-kata motivasi buat diri sendiri..

Akhir kalam semoga kita semua diberi kesihatan yang baik dan diberkati ALLAH SWT.. Amin, InsyaAllah..


notakaki : be good..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...