Tuesday, September 28, 2010

Hidup @ Kehidupan

Assalamualaikum W.B.T....

Ape kaba semua rakan2 yang disayangi...emm lame x conteng sesuatu di sini.. Yela masa yang sering cemburukan kita membuatkan susah untuk saya menulis sesuatu di sini..

Pernah dengar x orang cakap, 'kadang-kadang kita kena percaya dengan gerak hati kita',.. Kadang2 benda nie betul & kadang2 kurang tepat. Sejak malam semalam saya rasa x sedap hati, rasa x tenang, gelisah semacam je.. Mungkin semalam saya risau memikirkan keputusan doktor yang bakal keluar & sudah pun keluar pagi tadi.. Untuk mengambil keputusan doktor nie, saya terpaksa ponteng kelas untuk balik ke rumah & g hospital yang agak jauh dari rumah.

Seawal jam 7 pagi saya, mama & adik saya turun dari rumah menuju ke hospital. Selepas anta adik saya ke sekolah saya & mama ke hospital. Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar tanpa ada sebarang kesesakan & sampai sana pun parking masih banyak lagi jadi saya & mama ke hospital dengan senang hati... debaran di dada saya lupakan seketika.

Ok, saya xsuke g hospital sebab saya sedih tengok mereka yang sakit, saya xsuke bau ubat sebab saya xsuke makan ubat, saya xsuke menunggu doktor lama2 sebab nanti saya tertido.. Banyak benda saya belaja masa kat hospital tadi, kadang2 Allah bagi kita hidup bahagia & sihat tapi JANGAN ALPA sebab nikmat 2 Dia akan tarik bila2 masa je.. Saya kesian tengok mereka yang berjalan dengan tongkat, ditolak dengan kerusi roda & macam2 lagi.. Semoga kalian semua selamat...:)

Setelah hampir 2 jam menunggu, nama saya dipanggil oleh doktor.. Saya & mama pun masuk ke bilik doktor. Sebelum saya berjumpa dengan doktor saya lihat sekeliling saya, saya pelik sangat kenapa banyak sangat artikel tentang kanser. saya tengok arinie doktor lain pulak yang rawat saya, dia check fail saya & dia tanya 'pernah amek sampel tisu ke dulu', saya jawab 'ye'..dia terus semak fail saya & dia tanya sedikit sebanyak pasal kesihatan & diri saya.. Lantas mama saya tanya 'doktor mcm mane result anak saya aritu'....doktor jawab 'anak puan menghidap KANSER tapi kiteorg xleh detect kanser tahap mane tapi dia perlu DIBEDAH SEGERA kerana kesan yang dialaminya... Haaa, debaran yang saya alami sejak semalam kini telah terjawab.. Saya menghidap KANSER... dan jawapan mengenai artikel kanser juga terjawab.

Saya cuba untuk kuat, x nangis depan doktor & mama saya.. Saya cube untuk kuat walaupun kenyataan itu PERIT sangat... doktor terus buat pemeriksaan pada saya, xcukup sorang, datang lak doktor pakar check saya.. dan keputusan mereka saya perlu dibedah segera. lepas saya dicheck, segala persoalan oleh doktor mama saya yang jawab, saya da x mampu nak hadapi. Saya kuat hanya untuk seketika.. doktor jelaskan pada mama tentang kesan yang saya akan terima SEPANJANG HIDUP saya.. saya xmampu cakap ape, hanya pandangan kosong saya berikan pada doktor.. setelah hampir 1 jam saya berada dalam bilik doktor, saya dapat tarikh untuk PEMEDAHAN tu.. Bertarikhkan 21 OKTOBER 2010 saya akan dibedah, saya kena masuk wad pada 19 OKTOBER 2010. saya cakap kat mama saya, awal xleh ke ma...masa 2 kan BESDAY MIMI...waaa, berumur 20 tahun, saya akan sambut besday saya di dalam WAD...:(

Jawapannya TIADA tarikh awal sebelum 21 oct..saya tetap akan dibedah pada tarikh itu, ok saya redha, saya pasrah, saya akur akan keputusan tu.....lepas kuar dari hospital mama bawak g makan & jalan2 untuk hilangkan kesedihan saya...Thanks mama...mimi sayang mama...

p/s :: Kata-kata yang dapat dipetik dari artikel kanser tadi ialah 'SEMEMANGNYA MASIH ADA KEHIDUPAN SELEPAS KANSER'.... time kasih buat keluarga, sahabat, senior & semua kerana banyak bagi mimi kekuatan...InsyaALLAH mimi akan kuat hadapi ujian nie..doakan mimi cepat sembuh & doakan mimi kuat...^______^

8 comments:

˙·٠•●♥ ǷȈmɪ ♥●•٠·˙ said...

mimi...tabah ye..;-[
doa bnyak2 ;-[
ucu doakan tak ada pape..
moga2 operate selamat..amin ;-)

Nur Shamimi Binti Jamudin said...

thanks ucu....ye mimi akan tabah...mudah2an semua berjalan lancar..^_^

yen_eta said...

sabar ye..mcm mie ckp..mimi kena kuat..sorylah xdpt nak lyn sngat mimi sjak akhir nih buzy coz buat mjlh kolej..sabar ye..setiap y sakit pasti akan sembut e2 semua atas kehendak dia.sabar bnyak2 k...aku fhm mmg tgk keadaan hospital x best kn..menakutkan..heheh..nti balik kita blh sama2 mkn kfc ke atau pmkn lain..k...

Nur Shamimi Binti Jamudin said...

eta......rindu kat eta...hehe.. mimi faham eta sibuk.. orite time kasih eta atas semangat & sokongan yang diberi.. mimi akan KUAT... dun wori... nanti kta mkn aiskrim tau, balik cepat2 k.. doakan mimi ye syg..^_^

yen_eta said...

okey..28 mlm eta balik ganu..kwn eta tunang so dia ajak p umah dia lu dkt jb jap..nti kita mkn sama2 aiskrim k..nti masa nak opercion bnyak kan doa k..insyaalh semuanya berjaya..lge pun doktor 2 mahir juga dlm bidang dia..hehe..yakin pada doktor baru lah mimi blh tenang masa opercion tu tau..ingat k..eta selalu sokong mimi tau..ada apa..ckp je..wlpun sibuk eta akn cari masa utuk mimi..eta akn cuba..rindu awk sangat2 tau..

Nur Shamimi Binti Jamudin said...

ok...percaya pd doktor yg akan operate mimi & percaya pada kekuasaan ALLAH S.W.T mimi akan sembuh...thanks 4 the tips dear..hehe..mimi tunggu eta..semoga dapat berjumpa lagi..take care..^_^

yen_eta said...

eh..jgn ckp mcm ge2..eta nak apa y berlaku eta tetap dapat jumpa mimi..tgk mimi khwin..ada anak..nak sambut anak mimi..tau...okey..tnggu tau..eta balik juga nti...

Nur Shamimi Binti Jamudin said...

hehe..InsyaALLAH kita akan jumpa lagi.. tinggi impian eta 2 nak tgk mimi berkeluarga,,lambat ag la..hehe.. ok mimi tnggu eta balik..jaga diri..^_____^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...