Friday, January 21, 2011

Sejarah Solat 5 WaktuAssalamualaikum WBT…

Alhamdulillah bertemu lagi dalam ruangan nie.. Pertama sekali, terima kasih la buat anda yang sudi lagi membaca di ruangan nie.. Semoga apa yang dicoretkan dalam nie dapat dikongsi dan dapat dijadikan ingatan buat diri saya & kita semua. Alhamdulillah Program Karnival Solat anjuran Lujnah Tarbiah berjalan dengan lancar dan sebentar tadi telah tamat suatu slot bengkel ‘Smart Solat 1’.. Ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Syed Mohd Bakri Bin Syed Ishak melalui gaya penyampaiannya yang cukup santai dan bersahajanya membuatkan intipati ceramah sampai kepada pendengar. Haa apa yang menarik tentang ceramah tadi ialah salah satunya mengenai “Sejarah Solat 5 Waktu”.. Kalau korang da tahu pasal nie ok la,bagus la. Lau yang belum tahu jom bace kisah kat bawah nie.. :-

Sejarah Solat 5 Waktu :-

Nabi Muhammad SAW merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut merupakan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.

SUBUH

Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

i) Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.

ii) Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

ZOHOR

Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.

i) Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.

ii) Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.

iii) Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.

iv) Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR

Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

i) Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.

ii) Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.

iii) Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.

iv) Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB

Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

i) Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.

ii) Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.

iii) Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

ISYAK

Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

i) Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.

ii) Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.

iii) Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.

iv) Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun

Sungguh unik dan menarikkan. Rupa-rupanya solat kita nie pun ada sejarahnya.. Haa, bukan dunia nie je ada sejarahnya. Kalau dilihat dengan jelas semua perkara itu ada sejarah masing-masing, cume kadang-kadang kita tahu ataupun tidak.. Syukur Alhamdulillah kerana berpeluang untuk mengetahui mengenai sejarah ini..


notakaki :: Ketahuilah bahawa dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram, dosa akan diabaikan, Allah akan menjadi redha, dan tekanan hidup akan terasa ringan.

2 comments:

Jabar Ainal said...

kak mimi, jabar edit to BI ye,...for my blog....tq for sharing info...
jbar ade gak kisah ni, tapi dalam kertas artikel, kwn bagi....^_^

Nur Shamimi Jamudin said...

welcome..
silakan Jabar...
memang untuk perkongsian pun..
hehe...
ape2 pun..thanks ye..(^____^*)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...