Tuesday, June 29, 2010

..:: Sakit Itu Satu Nikmat ::..Assalamualaikum W.B.T...

Ape kaba kawan2 semua, harap semua sihat ye.. Aku, masuk ari nie da 3 ari aku demam + selsema.. Agak lame da x selsema nie, semalam mase nak masuk tido rase berat je kepala pas2 bangun2 tido pagi tadi, kepala berat + hidung tersumbat + badan panas... Waaa, makin melarat ke..? Mintak2 x teruk sangat, aku x mau sakit lame2, nanti susahkan orang je..

Dalam aku mengharungi dunia demam aku nie, aku teringat kat kata-kata kawan aku, kata-kata ustaz aku mase kecik2 dulu, diaorang cakap 'sakit 2 nikmat tau & salah satu cara penghapus dosa'..

Firman ALLAH SWT

“Dan apa jua bencana, kesakitan yang menimpa kamu, maka ia adalah daripada tangan-tangan kamu sendiri(dari perbuatan salah dan dosa) dan (dalam pada masa yang sama dikenakan bencana dan sakit itu) Allah mengampunkan sebahagian besar dosa-dosa kamu” Surah Asy-Syura ayat 30.

Yela, siapa yang mau sakit..??? Pasti tidak ada yang nak tapi sebagai sebuah pembelajaran bagi diri, sakit diperlukan swaktu untuk mengasah kepekaan berada di sisi Tuhan. Yeke???. Yela memang begitu. Biasanya seseorang merasa dekat dengan Tuhan ketika berada dalam keadaan sakit. Pada sakit itulah Tuhan dekat dan selalu ingat Tuhan, kasih sayang Tuhan yang berlimpah, anugerah Tuhan yang Maha Luas, dsb. Jadi, ternyata sakit juga membawa nikmat, yaitu ‘dekat’ dengan Tuhan…..seoga cepat sembuh….Amin

Allah SWT berfirman:

“Demi Sesungguhnya , Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan brikanlah khabar gembira kepada mereka yang sabar” Surah Al-Baqarah ayat 155.

“Dan patutkah mereka tidak mahu memerhatikan, bahawa mereka diuji, pada setiap tahun, sekali atau dua kali(paling kurang), kemudian mereka tetap juga tidak bertaubat dan tidak juga mereka mahu mengingat?” Surah At-Tawbah ayat 126.

“Alangkah baiknya kalau mereka berdoa kepada Kami dengan merendah diri(taubat dan insaf) ketika mereka ditimpakan azab Kami?…” Surah Al-An’am ayat 43.

“Tidak ada satu kesusahan, yang menimpa di bumi dan juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia diadakan di dalam Kitab sebelum Kami menjadikannya. Sesungguhnya yang mengadakan demikian(kesakitan, cubaan, bencana) itu, adalah mudah bagi Allah. Supaya kamu tidak bersedih hati dengan apa yang luput daripada kamu, dan supaya kamu tidak bongkak dengan apa yang ada pada diri kamu, dan ingatlah bahawa Allah tidak suka pada setiap mereka yang takabbur lagi membanggakan diri” Surah Al-Hadid ayat 22-23.

Tiadalah sakit-sakit ini menimpa kita, tiadalah bencana itu ini menyentuh kita, melainkan ada hikmahnya. Allah ingin kita kembali mengingati-Nya, bergerak ke arah-Nya, muhasabah kembali kehidupan kita.

Sakit adalah petanda bahawa kita adalah manusia.

Ya, manusia yang lemah. Sebagai yang lemah, kita perlu beringat. Perlu sentiasa sedar akan kekerdilan kita. Didatangkan sakit, adalah untuk kita beringat betapa kita hakikatnya langsung tidak patut mendongak bongkak kepada Yang Maha Berkuasa – Allah SWT.

p/s ::

Jangan dicela sakit yang menimpa. Ambil penyakit itu sebagai peringatan. Sesungguhnya kita ini manusia yang lupa, dan sakit bencana yang menimpa itu untuk peringatan.

Dan tidaklah peringatan itu tiba dari yang bukan memerhatikan. Maka ketahuilah bila anda sakit, Allah hakikatnya sedang memberikan perhatian kepada anda. Bukankah itu satu kemuliaan?

Tetapi bagaimana kita melayan sakit kita? Bagaimana kita berhadapan dengannya?

Sakit itu nikmat, yang tidak boleh kita biarkan ia berlalu sia-sia.

Alhamdulillah, aku da semakin sembuh & doakan aku semakin sembuh ye..^_^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...