Saturday, December 18, 2010

Bagaimana Untuk Rasa Gembira

Assalamualaikum WBT..

Selamat pagi kepada semua, selamat tengah hari, selamat petang & selamat malam -bagi mereka yang membaca tika tengah hari, petang @ malam-..hehe.. Ape kaba semua, harap semuanya sihat & berada dalam rahmat Ilahi.. ermm, pagi yang sungguh tenang & sejuk di tempat saya berikutan hujan yang mencurah2 di malam hari semalam. Alhamdulillah syukur kerana masih di beri kesempatan untuk melihat ciptaan Allah yang sungguh indah..

Haa, bila bangun awal pagi, apa yang bermain dalam benak kalian..?? Kalau di tanya pada saya, apa yang saya mahukan ialah pastikan hari nie lebih baik dari semalam. kalau ada perkara yang saya x sempat lakukan semalam, saya harap saya dapat buat hari nie. Ok, kalau kalian, ape yang di mahukan pada hari nie..?? -tepuk dada, tanya hati masing2- yang pastinya semua manusia mahukan hidupnya makin positif, makin bahagia, makin gembira & makin mudah. Betul x??

Kunci untuk semua itu adalah perasaan kita sendiri. Analoginya jika bangun pagi, kita terus rase tertekan, memberi mood negatif pada diri kita, adakah perjalanan hidup kita pada hari itu akan menjadi sempurna, berjalan seperti yang diharapkan?? ermm, pasti tidakkan! Ape yang perlu ada ialah sikap POSITIF, sikap GEMBIRA.. bila ada iron positif dalam diri kita, pasti semuanya akan sempruna. InsyaALLAH..

Ok, bagaimana untuk rasa gembira -maaf baru masuk kepada tajuk-?? jom sama2 kita baca tip untuk rasa gembira. mudah2an kita semua akan mendapat mood gembira & jalani hidup dengan gembira hari ini & mendatang..

************

Bagaimana Untuk Rasa Gembira Sekarang Ini

Rasa gembira (happiness) adalah satu ‘feeling’.

Rasa gembira adalah satu perasaan. Perasaan ini boleh dihadirkan, dipadamkan atau ditukarkan dengan perasaan lain, mungkin juga perasaan yang berlawanan dengannya.

Seperti yang Anda tahu, lawan pada rasa gembira adalah duka, kecewa. Lawan paling mudah simply adalah rasa tidak gembira (unhappy).

Berikut adalah 5 tips bagaimana untuk merasa gembira (merasai kegembiraan di jiwa)

Tips 1: Cari seseorang, bantu dia ringankan bebannya.

Bantu seseorang di mana masalahnya lebih teruk dari Anda. Secara tidak semena-mena, Anda akan merasa bersyukur masalah Anda tidak seteruk masalah orang yang Anda bantu. Dari situ, muncul kegembiraan. Anda merasa makin bersemangat membantu orang itu, sebab Anda mahu melihat dia gembira kerana bila dia gembira, Anda pun akan rasa gembira sama.

Tips 2: Bantu saja, sekadar menolong tanpa mengharap apa-apa.

Dalam era sekarang ni, jika Anda membantu sesiapa saja tanpa mengharap apa-apa, pasti orang tu tertanya-tanya. Pasti dia merasa mesti ada niat lain disebalik pertolongan Anda itu. Untuk merasa gembira, tolong seseorang dengan melakukan apa yang patut. Tolong saja dia! Buat apa yang perlu, lakukan apa yang patut. Elak untuk kata pertolongan Anda tu ikhlas, katakan Anda cuma mahu menolong.

Perkataan ‘ikhlas’ perlu Anda ubah, sebab perkataan ini selalu di salah erti.

Tips 3: Mengingati orang-orang kesayangan Anda.

Ingati orang-orang kesayangan Anda, gambarkan diri mereka sepanjang masa seolah-olah mereka ada dekat di sisi Anda sekarang ni. Imaginasikan saat ketika Anda bersama mereka satu ketika dulu atau di masa lalu.


Membayangakan situasi gembira sebegitu pasti membuat Anda merasa gembira tiba-tiba. Kenapa ini terjadi? Minda Anda memberi respon pada imaginasi Anda, pastu imaginasi mempengaruhi mood Anda. Mood adalah emosi. Emosi datang dari minda. Anda boleh mempengaruhi simply dengan menggunakan imaginasi digabung dengan emosi tenang (calm).

Tips 4: Hobi.

Bina satu hobi. Hobi adalah perkara yang Anda suka lakukan tanpa disuruh-suruh. Pasti Anda ada hobi. Saat Anda tertekan, merasa geram, susah hati atau gundah-gulana, luangkan masa melakukan hobi Anda. Jika hobi Anda membaca, cari sebuah buku dan baca. Anda akan rasa gembira selepas tu! Hobi mengalihkan fokus fikiran Anda dari fikiran bercelaru kepada fikiran yang tenang saat Anda enjoy melakukan hobi Anda. Kenapa ramai orang suka memancing? Sebab ketika memancing, mereka merasa tenang. Bila ikan menjerat umpan, rasa seronok sangat. Lantas, rasa gembira itu muncul.


Tips 5: Hampirkan diri pada Tuhan,sehampir mungkin.

Walau apapun agama Anda, saya dan Anda makhluk bertuhan. Pembaca iMotivasi bukan saja beragama Islam, bahkan ada beragama Buddha,Kristian dan Hindu sebab kita ini warga Malaysia. Rasa gembira ada di dalam ketenangan. Ketenangan hanya wujud apabila kita menghampirkan diri pada alam semesta dan juga pada Tuhan. Dekatkan diri pada Tuhan, dari situ Anda akan merasai ketenangan. Apabila sudah tenang, Anda akan merasa gembira dan bersyukur. Syaratnya, elak berkata negatif, berfikir negatif dan jangan sesakkan fikiran dengan rasa kemarahan.

*************

Mudah bukan tips yang diberikan?? Bukan susah untuk merasa gembira..semuanya bergantung pada diri kita bagaimana hendak mengawal sesuatu emosi itu. Buat perkara yang kita rasa mengembirakan kita. Bila permulaan hari kita sudah ceria, tengok petang @ sebelum tido nanti, bagaimana mood kita. pasti kita akan terus ceria & gembira. Untuk rasa gembira hari nie & seterusnya, jom ikut tips di atas nie..(^________^*)


ihsan en google..

wajah ini yang anda mahukan????

ATAU

wajah ini yang anda mahukan???

ANDA YANG MENENTUKANNYA..
(T__________T)

notakaki :: teringat pada kata-kata "Mulakan Hari Anda Dengan Senyuman"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...